Modelkullisse

Lav en kulisse til din modelbane, til dit LEGO landskab eller måske til dit akvarie...

Denne kulisse er lavet til LEGO Starwars, men det kunne lige så godt være en kulisse til en modeljernbane eller en baggrund til et akvarie. 

Materialer og redskaber:

Styropor (Flamingo)

Kramper lavet af 2mm ståltråd.

Bidetang

Sav/savtrakket kniv 

Sandpapir.

Fin Formmørtel - du skal bruge 1,5kg Gazelle Fin Formmørtel per mm per m2. Et lag på ½ cm kræver 7-8kg.

Spande: En 20 liters spand til at blande Formmørtel i, En 20 liters spand til at rense redskaberne (røreværket)  i og en 12 liters til det vand du skal bruge undervejs når du vil glatte overfladen på din model.

Røreværk/boremaskine med piskeris

Spandeske/spartel etc.

Grov pensel til at glatte overfladen.

Betonbinder. F.eks. Skalflex betonklæber.

Gazelle oxydfarver

Beholdere til at blande farver i.

Skuresvampe, pensler eller lign. til maling

Gummihandsker

 

Materiale beregning:

Når du laver en mini kulisse/modelbaggrund er det ikke nødvendigt at lave et lag der er tykkere end 3-7mm Formmørtel. En kulisse som den her vil normalt ikke have brug for mere end max. 5mm.

Små modeller kan nøjes med et tyndere lag end store modeller, ligesom modeller der ikke bliver udsat for ret meget belastning (som en modeljernbane) kan nøjes med et tyndere lag end en model der har et større slid - f.eks. modeller der bliver brugt til krybdyr. 

Mindre kulisser (under ½m2) kan klare sig med 2-3mm, men pas på at laget ikke bliver alt for tyndt, for så kan det trække lidt i den færdige kulisse så bunden bøjer opad.Til modeller der er under 1m2 kan du nøjes med at bruge Fin Formmørtel, mens modeller på over 1 m2 vil have godt af først at få et lag Formmørtel EAC IIIV - eller at blive lavet udelukkende af Formmørtel EAC IIIV, da den kan klare større belastninger.

 

Trin for trin vejledning:

1. Begynd med at lave en grundform i flamingo. Brug en hel plade som bund og placer forskellige forskellige flamingostykker rundt omkring til du er tilfreds med det overordnede udtryk.

modelkulisse03

2. Sæt flamingostykkerne fast med kramper lavet af 2mm ståltråd. Husk at gøre plads til formmørtellaget ved at gøre din flamingo ½cm mindre hele vejen rundt, Brug en savtakket kniv og groft sandpapir til at passe stykkerne til.

3. Læg et lag Formmørtel på i den ønskede tykkelse.

4. Form forhøjninger og fordybninger med fingrene eller glat overfladen med en pensel dyppet i vand.

5. Du kan også, som her, sætte andre ting fast i den våde mørtel. Sørg for at tingen er ufleksibel. Tynd plastik og gummi kan hives af igen - stort set alt andet sidder fast - inklusiv hård plast, glas og metal. Sørg for at lidt af formmørtelen dækker kanterne på tingen. Her er der brugt forskellige LEGO plader.

6. Lad den færdige kulisse tørre et døgns tid før du begynder at male overfladen

7. Find et par billeder der kan bruges som inspiration, når du skal vælge udseendet til din kulisse. Her er der bl.a. brugt nogle klipper fra Arizona.

8. Beslut hvilke farver du skal bruge. Til de fleste klipper bruger man sort, brun, hvid og evt gul og rød. Grøn kan bruges hvis du gerne vil lave mos/græs. Til denne model er der brugt alle 7 farver: Sort 330, Brun 686, Rød 110, Gul 920, Nubichrom Grøn, Ultramarinblå og Titanhvid.

9. De fleste oxydfarver bliver brunlige når de bliver blandet med hinanden. Ovenfor kan du se hvordan farverne ser ud når de bliver blandet halvt om halvt. De kraftige farver viser nuancerne når de er fuldfarvede. De lyse farver er blandet op med dobbelt mængde betonbinder så de bliver mindre dækkende. Lyse dækkende farver laves ved at blande hvidt i malingen.

10. Bland oxydfarvepulver med betonbinder og vand. Du skal buge ca halvt vand og halvt betonbinder. Drys farve i betonbinderblandingen, rør rundt til den er helt opløst, og tjek om den er som den skal være. Hvis farven er for tyk så tilsæt mere vand/betonbinder. Hvis den er for tynd, tilsætter du bare mere farvepulver. Der kan maksimalt bruges 400g farve til 1 liter betonbinderblanding.

11. Begynd altid med at male den mørkeste farve først - på den måde bliver alle sprækker mørke. Læg derpå lag på lag i lysere nuancer. Farverne er dækkende, så du kan altid male en farve over igen, hvis du ikke er helt tilfreds med det du har malet.

12. Mal farven på med en grov/middelstor pensel eller dup den på med en skuresvamp. Gnid farven ud med svampen for at lave vejen

13. Mal detaljer på med en fin pensel.

14. Modellen bliver mere rigtig at se på, hvis du maler den over flere gange så der opstår mange farvenuancer - gentag indtil du er tilfreds.

Når modellen er færdig skal du lade den tørre et døgn, og så er den parat til at blive dekoreret med yderligere ting, som her hvor der er blevet sat LEGO elementer fast på de indstøbte LEGO plader.

Den færdige farve er meget slidstærk og holder uden problemer både indendørs, udendørs og under vand.

 

Gazelle Fin Formmørtel er en fin modellerbar mørtel med meget fine fibre som ikke ses i overfladen. Den er som er både frostsikker og vandafvisende og kan derfor både bruges indendørs og udendørs. Ligesom den kan bruges til akvarier og vandbassiner. 

Gazelle Formmørtel EAC IIIv  er en fiberarmeret modellerbar specialmørtel. Den har samme egenskaber som Fin Formmørtel, men er noget grovere i det, og bruges til større bassiner og kunstige klipper.

Oxydfarve bruges blandt andet til indfarvning af beton. Der er mange forskellige oxydfarver, men det er ikke alle der egner sig til brug i beton. De oxydfarver vi forhandler er alle testede og godkendt til brug i beton.  

Produktinformation: Gazelle Formmørtel EAC IIIv, Gazelle Fin Formmørtel

Webbutik: Gazelle Formmørtel EAC III,  Gazelle Fin Formmørtel, Oxydfarve